cresterea gainilor ouatoare

Creşterea gainilor ouatoare in baterii imbunatatite necesita, printre altele, conditii stricte privind microclimatul (dimensiunile stabilite pentru adapost, în concordanta cu bunastarea animalelor). Exista norme clare in UE privind microclimatul acestor baterii, norme aplicabile obligatoriu.

Ne referim la limitele de confort ale gainii din acest sistem, cu cel puţin 750 cm2 suprafaţă de baterie/gaina, din care 600 cm2 suprafaţă utilizabila, în timp ce inaltimea custii cu exceptia suprafetei utilizabile) trebuie sa fie de cel puţin 20 cm, in orice punct. Este foarte important modul de hranire al gainilor ouatoare - acesta este dispus pe linie, cu acces liber; lungimea acesteia trebuie sa fie de cel puţin 12 multiplicat cu numărul de găini aflate în cuşcă. Obligatoriu, in cusca va fi montat sistemul de adapare, corespunzator marimii efectivului.

Pentru a facilita verificarea, popularea şi depopularea, intre randurile de baterii va exista o alee de deservire, cu o latime minimă de 90 cm, iar intre pardoseala adapostului şi nivelul inferior al bateriei trebuie asigurat un spaţiu de cel puţin 35 cm.

Tags: baterii, ouatoare, norme