Exista patru tipuri de oua de consum, clasificate in functie de modalitatea de crestere a pasarilor.

Marcajele sunt facute conform standardelor europene, astfel incat orice consumator sa poata sti ce fel de oua cumpara.
Prima cifra din cod indica metoda de crestere a gainilor.

Cifrele indica:

  • 0 – oua ecologice – inscriptionate cu cifra 0 inaintea codului de producator
  • 1 – oua de la gaini crescute in aer liber
  • 2* – oua de la gaini crescute in hale la sol
  • 3* – oua de la gaini crescute in baterii

Programul de lumina influenteaza si controleaza inceperea ouatului si afecteaza performanta in timpul perioadei de ouat.

Pasarile in general si gainile-rase usoare, in special, sunt extrem de sensibile la intensitatea luminoasa, durata de iluminare si ritmul de alternanta al luminii cu intunericul (foto-periodism).

Mentinerea indelungata a pasarilor la un regim redus de lumina determina incetarea ouatului, in timp ce lumina prea puternica duce la o suprasolicitare nervoasa, ce favorizeaza aparitia canibalismului, prolapsului, cresterea proportiei de oua cu coaja subtire sau fara coaja, etc.

Citește mai departe: Influentele luminii asupra productia de oua la gainile ouatoare