Programul de lumina influenteaza si controleaza inceperea ouatului si afecteaza performanta in timpul perioadei de ouat.

Pasarile in general si gainile-rase usoare, in special, sunt extrem de sensibile la intensitatea luminoasa, durata de iluminare si ritmul de alternanta al luminii cu intunericul (foto-periodism).

Mentinerea indelungata a pasarilor la un regim redus de lumina determina incetarea ouatului, in timp ce lumina prea puternica duce la o suprasolicitare nervoasa, ce favorizeaza aparitia canibalismului, prolapsului, cresterea proportiei de oua cu coaja subtire sau fara coaja, etc.

Pe cale experimentala s-a demonstrat ca, atat lumina fluorescenta (rosie, albastra), cat si cea incandescenta (galbena), nu produce modificari in evolutia ovogenezei la gainile Leghorn; de asemenea, nu sunt afectati semnificativ principalii indicatori de apreciere ai productiei de oua si calitatii acestora, cum ar fi: masa ou, consumul specific, intensitatea pigmentarii galbenusului, dinamica depunerilor cantitative de calciu in ou, greutatea oului si a cojii, greutatea pasarilor sau ritmul de depunere a ringurilor lipoproteice in vitelus.

In halele inchise programele de lumina sunt cel mai usor de urmarit. In acest caz orele de iluminat si intensitatea luminoasa pot fi ajustate la cerintele de schimbare. Cresterea tineretului in hale deschise si apoi transferul in hale inchise se va evita cu desavirsire, iar cresterea in hale inchise si transferul in hale deschise este posibil dar trebuie multa atentie.